03/888.92.01 - 0494/80.46.19
Predikherenhoevestraat 28, 2840 Reet

Relatietherapie voor versterking van de verbinding


Wat is relatietherapie?

Relatietherapie vormt een specifieke therapie om spanningen, structurele en communicatieproblemen aan te pakken.

Relationele connecties komen namelijk snel onder druk door interne en externe conflicten. In het gezin, op het werk, binnen de familie of vriendenkring.

Wanneer de moeilijke momenten en conflicten een schaduw vormen over de relatie overweeg je best therapeutische ondersteuning.

Met relatietherapie trachten we de verloren en verstoorde verbinding tussen twee partijen te herstellen. Meestal stellen we relatieproblemen vast bij koppels, maar ook ouder-kindrelaties of collega’s hebben baat bij relatietherapie.

 

Relatietherapie bij relatieproblemen?


Je persoonlijk welzijn staat onder druk bij relatieproblemen. Relatieproblemen en conflicten beginnen meestal bij kleine frustraties en onderliggende conflicten die leiden tot een groot onherstelbaar conflict. Wacht dus niet tot de relatie op springen staat voor je hulp inschakelt.

Relatieproblemen bij koppels verschillen van de conflicten op het werk of tussen ouder en kind.

Zaken zoals te kort aan intimiteit, seksuele problemen, wantrouwen, jaloezie, bedrog, vreemdgaan, onenigheid over opvoeding, taakverdeling of een moeizame communicatie liggen impliciet of expliciet aan de grond van de meeste relatieproblemen bij koppels.

Een verzuurde werksfeer of conflicten tussen collega’s steken meer en meer de kop op.

Vaak ligt een te hoge werkdruk aan de basis. Frustraties rond voorkeursbehandelingen, onduidelijke regels, privésituatie op de werkvloer, een verstoorde werk-privébalans, communicatieproblemen en een gevoel van niet gerespecteerd worden groeien al snel uit tot onhoudbare conflicten.

Veel opvoedingsproblemen vallen al snel onder relatieproblemen tussen ouder en kind.

Communicatie die niet goed loopt, emotionele draagkracht die vermindert, gevoelens van machteloosheid, onzekerheid, twijfel, angst, stress of eenzaamheid komen voor bij zowel de ouders als het kind. Wanneer je elkaar emotioneel niet of onvoldoende bereikt, vormen deze relatieproblemen conflicten.

 

Gelijkwaardigheid als fundament van relatietherapie


Als therapeut fungeer ik als objectieve buitenstaander. Ik kijk, luister en adviseer beide partijen en behandel iedereen als een gelijkwaardige persoon. Een geslaagde therapie vraagt van beide partners evenveel inzet en bereidheid om te veranderen, te aanvaarden en te groeien. Wanneer jullie een comfortabel gevoel ervaren bij mij en de therapie leggen we de problemen open op tafel. Zonder oordeel en met de vrijheid om over alles te praten. Zo krijgt elke partij de kans om bezorgdheden, gevoelens en frustraties te uiten.

 

Jaloezie en ontrouw in je relatie


Ontrouw of jaloezie zet je relatie onder druk. Een onbesproken frustratie, onzekerheid of vertrouwensbreuk zorgen op korte of lange termijn voor een bom onder je relatie. Het therapeutisch proces verwacht inzet van beide partners om het probleem bij de wortel aan te pakken. Het is belangrijk om te achterhalen wat er achter het gedrag schuilgaat. De oorzaak aanpakken en verwerken, het zelfbeeld en (zelf)vertrouwen terug versterken en het instinctieve gedrag herkennen en veranderen. Het zijn slechts enkele benaderingen die je professioneel ondersteunen en je relatie verbeteren.

 

Familiaal, partner of koppelgeweld


Relatietherapie is nuttig bij de aanwezigheid van psychisch of fysiek geweld binnen de relatie. Bijvoorbeeld wanneer er zich opwellingen voordoen van onmacht, intimidatie of controledrang. Heb je het gevoel dat je het slechtste in elkaar naar boven brengt, de relatie onder druk staat of er zich psychisch of fysiek geweld voordoet? Dan is therapie de eerste stap naar herstel. Relatietherapie start altijd vanuit de wil van beide partijen om het probleem aan te pakken en de verbinding te herstellen.

 

Individuele of sekstherapie als onderdeel van systeemtherapie


Wanneer er individuele trauma’s of intimiteitsproblemen aan de basis liggen van de relationele conflicten, betrek ik andere therapieën of werk ik samen met collega-therapeuten.

Waar nodig ondersteun ik één of beide partners bij traumaverwerking of problemen rond seksualiteit of intimiteit via individuele therapie of sekstherapie. Belangrijk blijft het om als partners elkaar te steunen tijdens het proces.